Numerical Ability for SBI Clerk Grade

Site Administrator

Editorial Team

29 Apr, 2016

5249 Times Read.

Banking Awareness, Uncategorized,


RSS Feeds RSS Feed for this Article



SBI BANK CLERK Exam – 2010 Paper

Note : Optimum time for solving these 25 questions is between 15 to 20 minutes.

1. Two numbers are respectively 25% and 20% less than a third number. What percent is the first number of the second.
(A) 5.85%
(B) 75.85%
(C) 80.60%
(D) 93.75%

……………………………………………….

2. A pump can fill a tank with water in two hours. Because of a leak in the tank it was taking two 1/3 hours to fill the tank. The leak can drain all the water off the tank in.
(A) 8 hours
(B) 7 hours
(C) 13/3 hours
(D) 14 hours

……………………………………………….

3. A can do a peace of work in 4 hours. B and C can do it in 3 hours. A and C can do it in two hours. How long will B take to do it?
(A) 10 hours
(B) 12 hours
(C) 8 hours
(D) 24 hours

……………………………………………….

4. The difference between the simple and compound interest on a certain sum of money at 5% rate of interest p.a. for two years is Rs.15. Then the sum is _____
(A) Rs.6500
(B) Rs.5500
(C) Rs.6000
(D) Rs.7000

……………………………………………….

5. A sum borrowed under compound interest doubles itself in 10 years. When will it become four fold of itself at the same rate of interest?
(A) 15 years
(B) 20 years
(C) 24 years
(D) 40 years

……………………………………………….

6. The students in three classes are in the ratio of 2:3:5 if 40 students are increased in each class the ratio changes to 4:5:7 if 40 students are increased in each class the ratio changes to 4:5:7 originally the total number of students was _______
(A) 100
(B) 180
(C) 200
(D) 400

……………………………………………….

7. The ratio of incomes of two persons is 5:3 and that of their expenditure is 9.5. Find the income of each person if they save Rs.1300 and Rs.900 respectively.
(A) Rs.4000, Rs.2400
(B) Rs.3000, Rs.1800
(C) Rs.5000, Rs.3000
(D) Rs.4500, Rs.2700

……………………………………………….

8. A fort has provision for 50 days if after 10 days they are strengthen by 500 men and the remaining food lasts 35 days. How many men were there in the fort initially?
(A) 3500
(B) 3000
(C) 2500
(D) 4000

……………………………………………….

9. A number is increased by 20% and then it is decreased by 10%. Find the net increase or decrease in %
(A) 10% increase
(B) 10% decrease
(C) 8%increase
(D) 8% decrease

……………………………………………….

10. The product of two positive numbers is 2500 if one number is 4 times the other, the sum of the two numbers is ______
(A) 25
(B) 125
(C) 225
(D) 250

……………………………………………….

11. Which of the following is the largest number which is exactly devisable by 7,9 and 15?
(A) 9450
(B) 9765
(C) 9865
(D) 9550

……………………………………………….

12. What per cent of 5/8 is 8/5?
(A) 100
(B) 64
(C) 256
(D) 1024

……………………………………………….

13) 2.3 + 6.5 – 7.1 + 4.9 -1.4 + 8.6 – 5.3?
(A) 8.5
(B) 8.6
(C) 8.7
(D) 8.4

……………………………………………….

14. Example of a mathematical statement is ______
(A) (10+8)-9
(B) 2x+3=5
(C) 5<9+3
(D) x+3

……………………………………………….

15. If 4x = 10 then X=?
(A) 10-4
(B) 10 X 4
(C) 10 +4
(D) 10/4

……………………………………………….

16. a and b are two numbers. The property of a = b then b=a is called _______
(A) Reflexive property
(B) Transitive property
(C) Symmetric property
(D) Associative property

……………………………………………….

17. “10 added to 5 times x is equal to 20” in symbolic form is _______
(A) 5(x+10)=20
(B) 5x+10=20
(C) x/5+10=20
(D) 5x-10=20

……………………………………………….

18. The point equidistant from the vertices of a triangle is its_____
(A) Orthocentre
(B) Centroid
(C) circumcentre
(D) Incentre

……………………………………………….

19. The centroid of a triangle is the point of concurrence of its
(A) angle bisectors
(B) perpendicular bisector
(C) altitudes
(D) medians

……………………………………………….

20. If the angles of a triangle are in the ratio 1:2:7 then the triangle is ______
(A) acute angled
(B) obtuse angled
(C) right angled
(D) isosceles

……………………………………………….

21. Two sides of a triangle are 8cm and 11cm then the possible third side is____
(A) 1 cm
(B) 2 cm
(C) 3 cm
(D) 4 cm

……………………………………………….

22. A triangle always has exactly
(A) one acute angle
(B) at least two acute angles
(C) exactly one right angle
(D) exactly two acute angles

……………………………………………….

23. Two trains A and B are running at the speeds of 45 KMPH and 25 KMPH respectively in the same direction. The faster train i.e. train A crosses a Man sitting in the slower train B in 18 secs. Find the length of the train A?
(A) 100 metres
(B) 120 metres
(C) 150 meters
(D) 180 meters

……………………………………………….

24. A circular road runs round a circular ground. If the difference between the circumference of the outer circle and inner circle is 44 meters, find the width of road.
(A) 8 meters
(B) 7 meters
(C) 17 meters
(D) 9 meters

……………………………………………….
25. A and B started a business in partnership. A invested Rs.2000/- for six months and B invested Rs.1500 for 8 months. What is the share of A in total profit of Rs.510?
(A) Rs.250
(B) Rs.255
(C) Rs.275
(D) Rs.280

……………………………………………….

Answers
1. (D)
2. (D)
3. (B)
4. (C)
5. (B)
6. (C)
7. (A)
8. (A)
9. (C)
10. (B)
11. (B)
12. (C)
13. (A)
14. (C)
15. (D)
16. (C)
17. (B)
18. (C)
19. (D)
20. (D)
21. (D)
22. (B)
23. (A)
24. (B)
25. (B)

The Swedish newspaper was recently asked it to delete the reference made by President Pranab Mukherjee to the Bofors scam in an interview to it, as a claim protested by the Indian Government on 27 May 2015. India has expressed disappointment over the disrespect shown to the President, the newspaper has defended its right to publish what was said during the interview.

Know, who is Vijay Kelkar and what is PPP !

Vijay Kelkar is a renowned economist and a former Finance Secretary. He was appointed head of newly constituted committee to give recommendations to recast the model of Public-Private-Partnership (PPP) model in India. India is one of the largest PPP market with over 900 projects. The Kelkar committee will review the PPP policy, suggest a better risk-sharing mechanism between private developers and the government after analysing such projects.

Know, who is Yaduveer Krishnadatta Chamaraja Wadiyar !

Yaduveer Krishnadatta Chamaraja Wadiyar was crowned as the new Maharaja of of Mysuru (Mysore) royal family. He is the 23-year old grandson of Princess Gayathri Devi, who was the eldest daughter of the last Maharaja of Mysore, Sri Jayachamarajendra Wadiyar. The coronation was held at Mysuru’s famous Amba Vilas Palace, which was decked up for the occasion.

Know about Sepp Blatter!

Swpp Blatter, was re-elected as FIFA president for a fifth term at the 65th Annual Congress of FIFA held at Zurich for four year term.

Prince Ali bin al-Hussein of Jordan stood against Blatter in this election. It is worth mentioning that FIFA is going through a major controversy regarding corruption in the organisation with two FIFA vice presidents and a recently elected FIFA executive committee member still in custody.

 


Responses on This Article

© NIRDESHAK. ALL RIGHTS RESERVED.